Delhi, Varanasi
Blijf op de hoogte en volg iris
17 Juli 2014 | India, Benares
In Delhi aangekomen sliepen we in hotel Delhi City Center, een vrij luxe en betaalbaar hotel. De volgende ochtend kwam Babu ons ophalen voor het allerlaatste ritje: naar het vliegveld. We namen afscheid van elkaar en bedankten hem voor alle goede zorgen en het onvergetelijke stukje van onze reis.
We zijn goed aangekomen in Varanasi. Het geboekte hotel Alka had ervoor gezorgd dat iemand ons van het vliegveld kwam halen. Na ruim een uur rijden stopten we in de drukte van Varanasi, we zouden nog tien minuten naar het hotel moeten lopen. Twee jongens (...) stonden klaar om onze tassen te dragen en ons de weg te wijzen naar het hotel. We liepen dwars door de drukte van Varanasi: mensen die ons hun winkels wilden laten zien, bedelaars, zieke mensen, in oranje geklede festivalgangers: alles kwam voorbij. Het hotel was gelukkig op een rustige plek en aan de Ganges gelegen.
Die namiddag zijn we langs de Ganges gaan lopen, waar we meteen werden uitgenodigd voor de plaats waar dode lichamen worden verbrandt. Een zeer vriendelijke man nam ons mee naar een plek met vele vuren en vele ingepakte lichamen. Het was een komen en gaan van lichamen. Naast deze plek was een hospice (ja mam, ik moest erg aan je denken!). Via het hospice kwamen we op een hooggelegen plek waarvan we de crematies goed konden zien. In oranje gewikkelde doeken werd een lichaam op een brancard van stokken in de Ganges gewassen. Hierna werd het op een trappetje te drogen gelegd. Intussen werd er een vuur gemaakt (aangestoken met het heilige vuur dat 24/7 brandt) waar vervolgens het lichaam op werd gelegd. Het hoofd werd ontbloot van de doeken. Wanneer het hoofd niet uit zichzelf splitte, werd dit met een stok gedaan. Zo'n verbranding duurde ongeveer drie uur, waarna de restanten aan de Ganges werden gegeven. Zeer indrukwekkend om te zien.
De volgende ochtend ging onze wekker al om 4.30 voor een boottochtje over de Ganges. Bizar hoe levendig de stad op dit tijdstip al was: mensen wassen zich in de Ganges en lopen alweer volop zaken te doen. In het bootje zijn we nogmaals langs de verbrandingen gevaren.
Die middag zijn we even wat winkeltjes gaan bekijken en laten we het erop houden dat we de economie van India weer een handje hebben geholpen.
Inmiddels barst de derde regenbui van deze reis los. Straks gaan we alweer naar het vliegveld waarvan we eerst naar Delhi vliegen en daar vervolgens overstappen op een vlucht naar Mumbai.
Liefs iris
31 Juli 2014 - 16:12
Mama:
Wat een ervaring hebben julkie opgedaan zegJ Jullie zullen vast je ogen hebben uitgekeken
Heel bijzonder allemaal wat jullie allemaal doen
ik reageer wat laat doir de slechte wifi vaak maar ik had het verslag wel al gelezen
Veel liiefs voor jullie en een goede en fijne reis verder. Xx mama